home register FAQ memberlist calendar

Go Back   Turbobricks Forums > Mechanical > projects & restorations

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-18-2019, 10:56 AM   #3101
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

dem picz

fuel filter


gaskets from tasca


stuff installed (lines, breather, etc)


radiator & intercooler installed (such that it is)


tank back in, and running the return line; and getting inspected
__________________
"They bum rushed them in their own crib, they drank all their beer, they partied with their ladies and they left with the trophy"

Now with in-house Dyno tuning!

Megasquirt Tuning!
Plug and play LH 2.4 Megasquirt, now with stealth mode!
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 12:49 PM   #3102
thelostartof
unbalanced chemical
 
thelostartof's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Apache Junction, AZ
Default

Where did you mount your FPR? I am needing to relocate mine because of the new NHRA rules at my local track and yours looks to be in a location that would work for me.
__________________
Chip Feedback Thread / PM LH 2.4 Chip Prices
thelostartof is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 12:51 PM   #3103
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

driver's strut tower. could've taken the opportunity to put it somewhere else, but decided not to for the moment
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 01:20 PM   #3104
cosbySweater
Board Member
 
cosbySweater's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Monterey/Falun
Default

Quote:
Originally Posted by thelostartof View Post
Where did you mount your FPR? I am needing to relocate mine because of the new NHRA rules at my local track and yours looks to be in a location that would work for me.
No mounting them on the firewall anymore right?
__________________
1979 Volvo 244DL 5.3/4l80e,8.8,Ms3x goldbox ecu and Mircrosquirt tcu, GTX4202r, 226/230 turbo cam, tbss intake, 11.0@128mph 9psi, 3600lbs with driver
1974 AMC Gremlin, lq4, 7875 billet, ss2 cam, 80e, 3600 stall converter, Holley Terminator x
2005 v70r
1995 Porsche 993
2013 VW Passat TDI
Quote:
Originally Posted by bricktop420 View Post
Thank you very much everybody... i now feel sufficiently retarded and will go cry in the corner...
cosbySweater is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 02:25 PM   #3105
JohnMc
PV Abuser
 
JohnMc's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: St. Louis
Default

Do they also require some sort of fuel line routing to go along with that - i.e. on the other side of a frame rail from the trans?
__________________
'63 PV Rat Rod
'93 245 16VT Classic #1141
JohnMc is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 02:28 PM   #3106
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

**** I hope not... well it doesn't really matter for the gold car either way I suppose.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 12:50 AM   #3107
thelostartof
unbalanced chemical
 
thelostartof's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Apache Junction, AZ
Default

Quote:
Originally Posted by cosbySweater View Post
No mounting them on the firewall anymore right?
On a RWD car 8+ inches away from firewall. If the fuel line passes over the line of the flexplate/flywheel (it always will on rwd) it has to be protected but some random thickness of metal. And no more than 12" of rubber hose in the entire tank to rail. So SS braided or sold lines everywhere.

I am needing to redo my filter to FPR line to steel and then mount the fpr in front of the strut tower bu of low near the frame rail.and then run a SS braided line to the front of the rail. Going to be a pain and then I need to somehow make the return line work with that setup also.
thelostartof is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 12:52 AM   #3108
thelostartof
unbalanced chemical
 
thelostartof's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Apache Junction, AZ
Default

Quote:
Originally Posted by JohnMc View Post
Do they also require some sort of fuel line routing to go along with that - i.e. on the other side of a frame rail from the trans?
It cannot be in the DS tunnel (don't tell them we have a fuel tank there on 7/9). And needs to be steel and protected .
thelostartof is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 01:38 AM   #3109
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

that's a lotta rules. but... mine has no rubber anywhere atm, so no worries on that. the DS tunnel on the other hand....

https://youtu.be/MTlky39wpHI
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 10:15 AM   #3110
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

Alright. late night, and some level of shenanigans still afoot, but mostly things are getting there. it took a bit longer than I remembered to get the manifold and turbo all snugged up (that damn small housing and huge compressor cover makes for a snug fit), and there were some other smaller things that needed to take place as well, but explosions prevailed and the car runs.

I have misplaced my lower radiator hose (think it was just a shortened stock one), that's a large part of why I didn't have the radiator back in the car.. I took it and the intercooler out to swap the lower timing cover back on. I'm going to replace the tensioner with a new one, even though that one is probably fine, and I may flip the timing belt around to see if it'll start riding inboard instead of outboard. not sure what's up with that. it doesn't walk any further off the front, but I don't quite trust it, and it's simple enough to accomplish without all the stuff on the front of the engine yet.

In the video you see me try and crank it, and then go fiddle with things for a minute before it lights off.. I didn't verify that the relay for the fuel pump was being triggered by the ecu, turns out I had a jumper plugged in from back when I pumped the tank out in 2016. swapped that out, it came to life, and the results are obvious. No idea why it didn't want to idle, like I mentioned in the video I didn't log it, didn't look at anything, just wanted to hear it pop and fart. It's not far off though.

I did cheat a little bit, there was about 15 minutes of fiddling and cussing at the timing light involved in setting a ballpark tdc number, I had the plugs out and the turbo oil feed in a bucket, and got that close before trying to start it for real. the injectors weren't plugged in, in fact the only coil that was hooked up was #1. Gotta clean the terminals for the timing light I think, it kept flaking out and needing to be re-set.

still left on the to-do:
-radiator stuff (mostly just that lower hose), and intercooler stuff
-drain and fill the transmission, check into the drips.
-tars. Got to lookin' at the tires on the v8 car.. which are newer and simultaneously in worse shape than the ones previously on the gold car. may see what it's going to take to get some skinnies, but will also look into getting a set of general use tires mounted up on the black car's wheels (since those are the worst of the three sets), and just push off on the v8 wheels and tires for a while. Maybe do a monster burnout sometime with them, who knows.
-general tidying and tucking. it's funny, but I am looking forward to re-wiring the ecu in the wagon, the harness on the gold car isn't as bad as it looks (and it looks pretty bad), but there's a lot to be improved on and consolidated.

So far no obvious fuel leaks, one potential oil leak by the turbo (well, it's a leak, but it may be due to my not tightening the fitting all the way, we'll see), so all is looking good thus far.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 12:08 PM   #3111
vwbusman66
Eisen-Stein
 
vwbusman66's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: Morgantown, WV/Your mom's house
Default

SWEET
__________________
1971 142 beater/fake racecar
1972 145 sh*t hauler
Quote:
Originally Posted by linuxman51 View Post
the only problem with that is what you define as cheap and fast
Quote:
Originally Posted by propav8r
The incest is implied.
vwbusman66 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 09:05 PM   #3112
Andrewhans
Turbo LS ****poster
 
Andrewhans's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: S. Korea
Default

Quote:
Originally Posted by linuxman51 View Post
May see what it's going to take to get some skinnies, but will also look into getting a set of general use tires mounted up on the black car's wheels.
I've read about people with skinny's getting into really sketchy situations because they had to panic brake and locked up the super skinny front tires and almost didn't come to a stop. I really wanted skinny's on the 240 but scompromised for the cheapest set of 185/70/14 I could get from Walmart. They have held up great so far and work well for short highspeed runs.
__________________

Current setup - Aluminum L33/Summit Turbo Stage 2, single Walbro 450 and Dual AEM 400's, Bosch 210's
3060lb no driver
3240lb with driver
Andrewhans is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 11:50 AM   #3113
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

yeah, I can't really say I've had problems with normal tires on the front, just thinking forward a bit.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2019, 12:11 PM   #3114
Andrewhans
Turbo LS ****poster
 
Andrewhans's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: S. Korea
Default

The weight savings is nice too and it's so far forward that it helps more than one would expect. I REALLY want this car in the 9's
Andrewhans is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2019, 11:27 AM   #3115
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

put the radiator/intercooler in last night, swapped the new tbelt tensioner on. Promptly jumped time on the aux shaft. spent way more time than I should have (my fault) getting the cams and crank lined back up. Aux shaft is still out of phase, idc, will just adjust the tdc angle.

starter button still does not work, will have to look at that (starter is fine,suspect bad contact or missing fuse for the button on the dash). my decade old wiring is fairly frustrating yet serviceable, I'll tolerate it I reckon til the chassis shuffle takes place later on. Ended up having to scavenge a lower radiator hose, mis-placed the one that was on the car, and wouldn't you know it, virtually no one in town has one in stock. "we can order it for you and you can come by tomorrow" yeah no thanks, if I've gotta order it, I'm not deviating from my normal route home.

did check the afrs at idle, she's piggy yet. 9.6:1 after ASE (I think at least) wore off. will be making adjustments to all of that before I try and run it again, no sense in fouling new plugs and thinning out the oil.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2019, 02:02 PM   #3116
haltechsupra
Board Member
 
haltechsupra's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Texas
Default

Awesome job. Glad to see it back to life and away from salvage yards. Good luck!
__________________
If you had the audacity , to doubt my veracity, and even to insinuate, that I scrupulously prevaricate ,such an insignificant question. Then you must hallucinate before you comprehend.
haltechsupra is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2019, 12:50 PM   #3117
MadDog_945
Våga Vägra 8V
 
MadDog_945's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Lower Saxony
Default

oh man yeah i onow it is a total pita if you need to align the auxshaft together with the campulleys to tdc.. i was 2 times at a point where i wanted to order an adj campulley for the auxshaft ;)
MadDog_945 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2019, 01:46 PM   #3118
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

I don't worry about the aux shaft alignment, I just adjust the TDC/tooth #1 angle in the software, and move on. I do, however, need to verify cam timing (Although, it's looking ok based on idle vacuum at the moment.. 36 kpa).

I should also update the firmware before I jump too deep off in this thing. Going to shoot to have everything buttoned up and updated tonight, and maybe swapped onto the dyno ahead of weds and thurs shenanigans. If I can get free, there's Test & Tune on friday, I'd like to at least get one trip to the track in, assuming it behaves.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2019, 02:40 PM   #3119
Dirty Rick
Board Member
 
Dirty Rick's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Cornholio, OR
Default

I adjust the tooth one or trigger offset angle AFTER I set the rotor phasing on the distributor.

If you get it too far off it will cause some interesting results.
__________________
I don't know who I am when I am somebody else.
Dirty Rick is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2019, 03:19 PM   #3120
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

it's cop, no distributor to worry about.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2019, 05:56 PM   #3121
Dirty Rick
Board Member
 
Dirty Rick's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Cornholio, OR
Default

Ah. CAS likely.
Dirty Rick is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2019, 08:41 PM   #3122
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

yep. works great.

https://youtu.be/jV5XelAY-Lo
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2019, 09:11 PM   #3123
2turbotoys
Salaminizer
 
2turbotoys's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Reading pa
Default

Slap a set of these on the front at the track, S60R spare tire. Aluminum rim, tire is about 3" wide. Offset is wrong but spacers on the front at the drag strip isn't scary. They generally cost $70 or so each

__________________
Feedback thread https://forums.tbforums.com/showthread.php?t=144924

1978 242, 5.3 L33
1979 242, MS, R brakes
2006 V50 T5 AWD @ 17 PSI
2turbotoys is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2019, 10:46 PM   #3124
linuxman51
BRANDSCHUTZVORSCHRIFTEN!
 
linuxman51's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: mont, AL
Default

now that the kids are in bed, I can break it down a little bit. first the bad news:
fuggin rear main seal appears to be leaking. dammit. that seems to be the worst thing though, and it'll give me a chance to try and seal up the transmission that perpetually drips from somewhere (pump seal, pump bolts, pan, all of the above..)

But, on the upside, cruise and gate tuning went well. I didn't touch acceleration enrichment yet and it shows (the brief stutter when I punched it). I was a bit surprised about the boost level (21 psi), Pretty sure I put 15psi springs in the gates, but at least it was consistent. I don't know that it's much laggier than the old setup was if at all, and I'm amazed it runs out to 8. it honestly looks like it could go further than that, but 8k is probably already pushing it. That's all hydraulic up top, btw. Josh's cams are working great.. it pulls good vacuum at idle and turns out the top as well. based on injector pw, the meat and taters of the powerband is roughly from 5400 to about 6900, the pw tapers off a bit after that (Even though the power isn't dropping).

If the numbers are right, I was probably leaving power on the table (a pretty decent amount) with the old setup. I'm going to try and get some more fuel tomorrow (didn't run out, but didn't know how much was in there, not interested in breaking it over something stupid this soon) and then perhaps play with the boost control and see what it does at 25 to 28, and make a plan to fix or at least hide the oil leak long enough to make a hit at the track.

To say I'm thrilled right now would be an understatement.
linuxman51 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2019, 10:58 PM   #3125
doucheNozzle
Newbie
 
doucheNozzle's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: The Pitt, 15147
Default

It honestly sounds like it's barely breathing. That's a good thing.
__________________

'93 944 T - #TrophyVo
'00 XC70 SE - Slow
'04 V70 T5A - Feels Fast
doucheNozzle is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:33 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.